Pályázati felhívás a CSAK 2020 – Csángóföldi Közgazdasági Kerekasztal című konferencián való részvételre

Augusztus 24-30. között a Z Generációért Alapítvány és a Klebelsberg Kuno Szakkollégium közös szervezésében megrendezésre kerül az első Csángóföldi Közgazdasági Kerekasztal a Bákó megyei Kosteleken, melynek célja a vállalkozók, döntéshozók, gazdasági szakemberek és a helyi csángó magyar fiatalok bevonásával egy valós képet alkotni a csángóföldi magyarok aktuális élethelyzetéről.

A rendezvény központi témája Csángóföld gazdasági és kulturális potenciáljának újraértelmezése, közvetetten a gazdasági elvándorlás okai, a kultúra és hagyományőrzés, gazdasági és turisztikai lehetőségek felderítése és képalkotás az aktuális gazdasági-társadalmi állapotokról.

A konferencián a fórum beszélgetések mellett előadásokra is sor kerül. Többek között előadást tart Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő, Horváth Anna az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Tánczos Barna szenátor, Nagy Attila a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezetője, Gyerkó László a Romániai Közgazdász Társaság elnöke, Nyisztor Tinka etnográfus, Dobó István a vajdasági Magyar Nemzeti Kereskedőház irodavezetője, Kudlik Zoltán a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnökségi tagja, Bíró Barna Botond Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Szakács Paál István a Hargita Business Center igazgatója, János Ferdinánd a Garden Proiect ügyvezetője, Hamvas László a Debreceni Egyetem képviselője. Továbbá fellépnek Vaszi Levente és Vrencsán Anita, a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor kosteleki résztvevői.

A részletes program megtalálható a www.csak2020.zalapitvany.eu honlapon.

 

A rendezvényről bővebben:

Székelyföld mellett Csángóföld, habár ugyanolyan fontos része a magyar kultúrának, mégis e térség gazdasági, infrastrukturális és oktatási színvonala jóval elmaradottabb a más kárpát-medencei külhoni magyarlakta régiókhoz képest. Az itt élő fiatalok szülőföldjükön maradási esélyei sokkal rosszabbak a beolvadás, a szűkös lehetőségek és a falvak elnéptelenedése miatt. Ez idővel a csángóföldiek életterének visszaszorulásához és épített örökségük eltűnéséhez vezethet.

CSAK 2020 nevű kezdeményezésünkkel célunk a helyi csángó magyarok életkörülményeinek és vállalkozói lehetőségeinek felmérése és támogatása, valamint makroszinten a külhoni magyarság számára teremtett lehetőségek elemzése, versenyképes gazdasági ismeretek, sikeres magyar vállalkozói példák és hiteles szakmai tapasztalatok megosztásával a megélhetés és megmaradás lehetőségének ösztönzése.

Csángóföldön a felsőoktatáshoz, felnőttképzéshez kötődő közösségépítő műhely alapítása a régió fiatal értelmisége számára már régóta tervben van, részben ennek sürgetésére jött létre ez a rendezvény a Bákó megyei Kosteleken.

Kárpát-medence egész területéről érkező előadók és résztvevők jóvoltából, nemzetközi jellegű magyar-magyar szakmai párbeszédet kezdeményezünk, megismerve egymás életterét, szakmai kompetenciáit és elképzeléseit, közösen felmérve a helyi problémákat és közösen lehetőségeket keresni a helyi értékek és kultúra tudatos megóvására, kiemelve ezek gazdasági jelentőségét.

A rendezvény során a vállalkozások és a nemzetgazdaság kölcsönhatását vesszük górcső alá 5 tematikus napon, melyeken a szakmai és személyes nézőpontok mellett, a mikro- és makrogazdasági tényezőket is megvizsgáljuk előadások, esettanulmányok, interaktív fórumbeszélgetések, tematikus munkacsoportok, szaktanácsadás formájában.

Jelentkezni a www.csak2020.zalapitvany.eu honlapon lévő regisztrációs űrlap kitöltésével lehet. A részvétel ingyenes. Jelentkezési határidő: augusztus 22., éjfél. A helyek száma korlátozott. A szervezők a résztvevőknek napi háromszori étkezést és szállást biztosítanak.

További információ a csak.kostelek@gmail.com címen igényelhető.