Pályázati felhívás a 2018. augusztus 6-12. között sorra kerülő 3. Csángóföldi Nyári Egyetemen való részvételre

A Partiumi Michiel de Ruyter Tudományos Társaság, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, valamint a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület közös pályázatot hirdet a 3. Csángóföldi Nyári Egyetemen való részvételre, melyre Romániában, a Bákó megyei Kosteleken kerül sor 2018. augusztus 6-12. között.

3. Csángóföldi Nyári Egyetem az előző évihez hasonlóan egy olyan hat napos találkozó lesz, melyre a Kárpát-medence minden régiójából várjuk a jelentkezőket. A nyári egyetemek felépítését követve szekcióülések, előadások, ifjúsági kerekasztal-beszélgetések, szabadidős és kulturális programok képezik a rendezvény programpontjait.

Idén az oktatás és a munkaerőpiac kapcsolata és jövője a Kárpát-medencében témakört járjuk körbe, két szakmai szekció keretében:

Oktatási szekció: Nők, család, oktatási innováció

Közgazdasági szekció:  A munkaerőpiac a Kárpát-medencében: kihívások, lehetőségek, jövőkép 

E két szekció kiegészíti egymást, vizsgálni szeretnénk az Európa előtt álló kihívásokat és a magyarságra ható következményeket, különös tekintettel a fiatalok gazdasági migrációját, változó élethelyzetüket, az előttük álló lehetőségeket, valamint a családalapítást.

 

Néhány szemelvény az előadásokon feldolgozott témák közül:

– A kérdésekre a természet válaszol! / Románia EU-s fejlesztési stratégiája a rurális / Magyar oktatási eredmények Moldvában térségekben – A jövőbe fektetni: Oktatásszakmai együttműködések a Kárpát-medencében / A család szerepe a magyar társadalom újjászervezésében / Fiatalok családalapítási stratégiái / Megújuló energiaforrások és oktatási koncepciók a felsőoktatásban

– Paradigmaváltás a start up-ok marketingjében – a vállalkozás és a reklámszakma életciklusai / Teher nélkül is nő a pálma? – Fiatalok munkaerőpiaci jellemzői (munkamotivációk, tanulás melletti munkavégzés jellemzői) – Képtelen jövőkép? / A gazdasági és társadalmi változások hatása az életutak tervezésére / A Magyar kormány gazdaságfejlesztési programjai a Kárpát-medencében / Menjek vagy maradjak?- munkaerő piaci szereplők eltérő esélyei és ezek kezelése / Az erdélyi bútorfestés és szimbolikája

 

Az idei rendezvény főbb, nem szakmai témakörei, programpontjai:

Természetjárás, esztenázás, gyógynövénygyűjtés, népi gyógymódok kipróbálása, csángó táncház, csángó népdaltanulás Vaszi Leventétől és a helyi zenészektől.

Jelentkezni a Jelentkezés menü alatt, vagy ITT lehet, a regisztrációs űrlap kitöltésével.

Jelentkezési határidő: június 30, éjfél.

A jelentkezések elbírálása július 5-ig történik meg, ezen a napon értesítünk ki mindenkit a jelentkezésének elbírálásról. Ezt követően további hasznos információkkal látjuk el a sikeresen pályázókat.

További információ a csnyekostelek@gmail.com címen igényelhető.

Fontos információk:

A programon való részvétel díja 5000 Forint vagy 70 lej, melyet a kiválasztott résztvevőknek az eredményhirdetés után kell befizetni.

Utazás

Az utazást mindenki egyénileg kell megoldja. Akik vonattal érkeznek az állomásról a program helyszínére való szállításukról gondoskodunk.

Szállás, ellátás

Szállást és napi háromszori étkeztetést a szervezők térítésmentesen biztosítanak.

Szeretnénk felhívni a jelentkezők figyelmét arra, hogy Kosteleken és környékén nincsenek szállodák, kollégiumok, így az elszállásolás követni fogja Kostelek vadregényes jellegét. Szálláshellyé átalakított csűrökben fogunk aludni 5-6-10 ágyas szobákban. Ágyneműt nem tudunk biztosítani. A településen több hegyi patak fut keresztül így a fürdőszobák száma végtelen. A fázósabbak természetesen használhatják a két fürdőszobánk valamelyikét.

A reggelit, ebédet, vacsorát helyiek készítik számunkra a helyi szokásoknak megfelelően. Helyben sütött kenyeret, helyben készített sajtot, túrót, ordát, vajat fogunk fogyasztani.

A speciális ételérzékenységgel vagy nehezen alkalmazkodó ízlésvilággal rendelkező résztvevőinknek az étkezést egyénileg kell megoldaniuk.

foto csnye

Ízelítőül egy korábbi rendezvény rövid hangulatvideója:

https://www.youtube.com/watch?v=nmP5mc91ERY