Megnyílt a jelentkezés a 2. Csángóföldi Nyári Egyetemre Pályázati felhívás a 2. Csángóföldi Nyári Egyetemen (2017. július 21-27.) való részvételre

 

A Partiumi Michiel de Ruyter Tudományos Társaság, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület, valamint a Z Generációért Alapítvány kö

zös pályázatot hirdet a 2. Csángóföldi Nyári Egyetemen való részvételre, melyre Romániában, a Bákó megyei Kosteleken kerül sor.

A 2. Csángóföldi Nyári Egyetem az előző évihez hasonlóan egy olyan hat napos találkozó lesz, melyre a Kárpát-medence minden régiójából várjuk a jelentkezőket. A nyári egyetemek felépítését követve szekcióülések, előadások, ifjúsági kerekasztal-beszélgetések, szabadidős és kulturális programok képezik a rendezvény programpontjait. Társadalomtudományi és gazdasági szekciókon keresztül szeretnénk megvizsgálni az idei év két alaptémáját:

Európa jövője – magasabb szintű integráció vagy nemzetek Európája?
A Kárpát-medencei fiatalság gazdasági migrációjának visszaszorítása: a családi vállalkozások valamint a helyi természeti-, és kulturális értékek turisztikai kihasználási lehetőségei
E két szekció kiegészíti egymást, vizsgálni szeretnénk az Európa előtt álló kihívásokat és a magyarságra ható következményeket, különös tekintettel a fiatalok gazdasági migrációjára, változó élethelyzetükre és az előttük álló lehetőségekre.

Néhány szemelvény az előadásokon feldolgozott témák közül:

– Szürke marha tenyésztés családi gazdasági környezetben. Kis családi gazdaságok gyors felfuttatása online eszközökkel. Hun-csángó-magyar rokonság. A kivándorlás visszafordítása a nemzeti sportbefektetések által. 2017. a családi vállalkozások éve

– Lesz-e Európai Egyesület Államok? – A közös európai jog harmonizációs és gazdasági kihívásai, Európai oktatási rendszer – Erasmus+

Az idei rendezvény főbb, nem szakmai témakörei, programpontjai:

Természetjárás, esztenázás, sajtkészítés, vajköpülés, kenyérsütés, fafaragás, kovácsmesterség, bőrdíszművesség, gyógynövénygyűjtés, táncház, népdaltanulás

Jelentkezni a http://nyariegyetem.ro/regisztracio honlapon lehet a regisztrációs űrlap kitöltésével.

Jelentkezési határidő: június 30, éjfél.

A jelentkezések elbírálása július 3-ig történik meg, ezen a napon értesítünk ki mindenkit a jelentkezésének elbírálásról. Ezt követően további hasznos információkkal látjuk el a sikeresen pályázókat.

További információ a csnyekostelek@gmail.com címen igényelhető.

Fontos információk:

A programon való részvétel díja 5000 Forint vagy 70 lej, melyet a kiválasztott résztvevőknek az eredményhirdetés után kell befizetni.

Utazás

Az utazást mindenki egyénileg kell megoldja. Akik vonattal érkeznek az állomásról a program helyszínére való szállításukról gondoskodunk.

Szállás, ellátás

Szállást és napi háromszori étkeztetést a szervezők térítésmentesen biztosítanak.

Szeretnénk felhívni a jelentkezők figyelmét arra, hogy Kosteleken és környékén nincsenek szállodák, kollégiumok, így az elszállásolás követni fogja Kostelek vadregényes jellegét. Szálláshellyé átalakított csűrökben fogunk aludni 5-6-10 ágyas szobákban. Ágyneműt nem tudunk biztosítani. A településen több hegyi patak fut keresztül így a fürdőszobák száma végtelen. A fázósabbak természetesen használhatják a két fürdőszobánk valamelyikét.

Az étkezések során kizárólag Kosteleken és 20 km-es körzetében megtermelt, előállított alapanyagokból készített ételeket fogyasztunk. A reggelit, ebédet, vacsorát helyiek készítik számunkra a helyi szokásoknak megfelelően. Helyben sütött kenyeret, helyben készített sajtot, túrót, ordát, vajat fogunk fogyasztani, helyi birkát, marhát és disznót fogunk enni.

Az ételek elkészítése során a helyiek betekintést engednek számunkra gasztronómiájukba, az ételkészítés, kenyérsütés, sajt és vajkészítés vagy éppen egy birkavágás a nyári egyetem tanulási folyamatának részét képezi, melybe reményeink szerint minél több résztvevő bekapcsolódik. A fentiekből kifolyólag speciális ételérzékenységgel vagy nehezen alkalmazkodó ízlésvilággal rendelkező résztvevőinknek az étkezést egyénileg kell megoldaniuk.

Ízelítőül a tavalyi rendezvény rövid hangulatvideója: