Véget ért a RECYCLING AND UPCYCLING = SUSTAINABLE COMMUNITIES? című projektünk

A Recycling and Upcycling = Sustainable communities? című projekt 2016. április 20-27. között kerűlt megrendezésre Berettyóújfaluban, a Z Generációért Alapítvány és a ACAS egyesület szervezésében, melynek 34 résztvevője volt (ebből 23 hátrányos helyzetű). Két ország vett részt a projektben: Románia és Magyarország. A csere alaptémája a fenntartható fejlődés, a fenntartható háztartások (passzív ház, zöld autók), fenntartható vállalatok, fenntartható közösségek (helyi termékek), újrahasznosítás, alternatív energia, egészséges életmód, sport voltak. A projekt alaptémáinak feldolgozása segítette a fiatalokat, hogy aktív részesei legyenek a közösségnek, hogy a jövő generációjáért felelősséget vállaljanak. A résztvevők filmeket készítettek a csere során a fenntarható fejlődés 3 alaptémájában: egészséges életmód, fenntartható háztartások és az aktív szerepvállalás.

A tevékenységek során interkulturális párbeszédet folytattak a résztvevők a helyi közösséggel, olyan párbeszédet amely hozzájárul a sokszínűség megértéséhez. Fontos szerepe volt a virtuális közösségnek is ebben a projektben, mivel az animációs filmeket a lehető legtöbb csatornán promováltuk (szociális halók, videó megosztó oldalak, site-ok, stb.)

Az animációs filmek megosztásával a széleskörű virtuális csatornákon át a jövőben előremozdítható a program tartós hatása: blogokon, öko-siteok, videó megosztó oldalak, közösségi hálók, stb. Ilyen módon a résztvevők által készített rövidfilmek üzenete nagyon sok személyhez eljut a jövőben. Továbbá, a tevékenységek során fejlődött a résztvevők a kreativitása, vállalkozó és kezdményező készsége, szociális felelősségérzetük, környezetbarát viselkedésük.

A munkamódszerek főleg előadásokból álltak, kiegészítve kerekasztal beszélgetésekkel, ötletbörzékkel, különböző műhelyek és terep tevékenységekkel.

Az interkulturális tevékenységek (interkulturális est, interkulturális tevékenységek) elősegítették az interkulturális párbeszédet a résztvevők között; az interkulturális tevékenységek (pl. kérdőívezés) közvetetten elősegítették az interkulturális beszédet a helyiek és a résztvevők között.

A csere hozzájárult a fiatal résztvevők személyes és társadalmi fejlődéséhez, elősegítette az kulcskompetenciák fejlesztéséhez, mint: idegen nyelven folytatott kommunikáció (angol), szociális és polgári kompetenciák, kreativitás és vállalkozói szellem, kulturális tudatosság.

Támógató:

eu-erasmus_1